Selangorkini
Aliran trafik sesak di Plaza Tol Gombak menghala Karak ekoran sekatan jalan raya ketika tinjauan pada 16 Mei 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Permohonan rentas negeri ditutup – Ismail Sabri

ccsb-ads

SHAH ALAM, 21 MEI: Kerajaan telah menutup permohonan perjalanan rentas negeri untuk pulang ke kampung mulai hari ini, kata menteri kanan (keselamatan).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan tersebut diambil selepas mendapati semakin ramai rakyat mengambil kesempatan pulang ke kampung tanpa alasan munasabah.

“Mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) memutuskan untuk menguat kuasa larangan ini dan semalam sebanyak 2,412 kenderaan telah cuba rentas negeri dan kita arahkan patah balik.

“Malah saya dimaklumkan kira-kira 1,300 orang beratur di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan semalam untuk memohon surat kebenaran rentas negeri dan perkara ini tidak boleh diterima sama sekali,” katanya pada
sidang media di Putrajaya, hari ini.

Ismail berkata, rakyat perlu menjadikan pengajaran kes perjalanan rentas negeri melibatkan seorang wanita yang pulang dari Kuala Lumpur ke Kuala Krai sejak Jumaat lalu, sebelum disahkan positf Covid-19.

Semalam Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata wanita hamil yang disahkan positif apabila berkunjung ke klinik ibu dan anak di Kelantan, melakukan perjalanan rentas negeri dari Ampang, Selangor yang berada dalam kategori zon merah.


Pengarang :