Selangorkini
Dato’ Seri Amirudin Shari ketika sidang media selepas Sesi Taklimat Dan Perkongsian : Pejabat Koordinasi Industri Aeroangkasa Selangor Darul Ehsan ( S-DAICO) di Bilik Mesyuarat MTES, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 18 Mei 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Selangor Advance bantu kembang aliran tunai – MB

SHAH ALAM,28 MEI: Selangor Advance bakal dilancarkan bagi membolehkan kontraktor dan pengusaha kecil sederhana (PKS) yang terbabit dalam projek Kerajaan Negeri menerima bayaran dalam tempoh lebih singkat.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari berkata program yang dijangka dilancarkan pada Ogos atau September itu dapat meningkatkan aliran tunai seterusnya membantu perkembangan ekonomi.

“Sebagai permulaan, Selangor Advance akan dikembangkang kepada mereka yang terbabit dengan projek Kerajaan Negeri dan Menteri Besar Pemerbadanan (MBI) sebelum diluaskan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT),” katanya ketika sesi temu bual dalam talian di Program Cendol Aidilfitri anjuran Institut Darul Ehsan hari ini.

Melalui Selangor Advance, Amirudin menjelaskan kontraktor atau PKS akan menerima bayaran kerja dalam tempoh 14 hari sahaja berbanding sebelum ini antara satu hingga tiga bulan.

“Bagi tender kerajaan kita akan lakukan undian secara dalam talian. Pelaksanaan tender dapat memastikan ekonomi berjalan kembali dan berlaku kitaran wang tunai,” katanya.

Sebelum ini, Kerajaan Selangor melancarkan dua fasa Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor Prihatin bernilai RM400 juta bagi membantu semua pihak yang terbeban susulan penularan Covid-19.


Pengarang :