Selangorkini
Exco Hal Ehwal Orang Asal, Hee Loy Sian (tengah) menyerahkan sumbangan bersama ADN Tanjong Sepat, Borhan Aman Shah (kiri) pada program Penyampaian Sumbangan Kepada Masyarakat Orang Asal Negeri Selangor di Balai Raya MPKKOA Kampung Orang Asli, Kuala Langat pada 16 Mei 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
ADN EXCO SELANGOR

Terus patuh PKPB, kekalkan zon hijau di Tanjong Sepat

TANJONG SEPAT, 16 MEI: Penduduk dinasihatkan terus mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sebagai langkah pencegahan penularan Covid-19 sekaligus mengekalkan Tanjong Sepat sebagai zon hijau, kata ahli dewan negerinya.

Borhan Aman Shah berkata status hijau itu tidak boleh dipandang ringan kerana wabak ini masih mampu menyerang sesiapa sekiranya ada pihak yang gagal mematuhi amalan kebersihan.

“Kita jangan lalai dan ambil ringan. Jaga jarak sosial, selalu cuci tangan dengan sabun atau cecair pembasmi kuman.

“Setakat ini kita belum ada kes. Kita bimbang jika orang luar masuk bawa kes ke sini atau penduduk kita sendiri terkena Covid-19 dan bawa balik ke sini (Tanjong Sepat),” katanya ketika majlis penyampaian sumbangan di Kampung Orang Asli Tanjong Sepat hari ini.

Beliau berkata Kerajaan Negeri terus memberikan perhatian kepada hak Orang Asal termasuk soal tanah, pendidikan dan pembangunan infrastruktur.

Borhan turut mengingatkan penduduk setempat supaya tidak mudah menyebarkan berita palsu yang berlegar di laman sosial kerana boleh mengelirukan pelbagai pihak.

Terdahulu berlangsung penyampaian sumbangan disempurnakan EXCO Hal Ehwal Orang Asal Hee Loy Sian kepada hampir 600 keluarga di dua kampung di sini.


Pengarang :