Keadaan sekatan jalan raya dilakukan polis dan tentera ketika Perintah Kawalan Pergerakan di Lebuhraya Persekutuan menghala ke Shah Alam pada 7 April 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Tiada lagi syarat pergerakan radius 10km

SHAH ALAM, 4 MEI: Kerajaan memansuhkan larangan perjalanan melebihi radius 10 kilometer dari kediaman masing-masing susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa hari ini.

Bagaimanapun, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata orang ramai masih tidak dibenarkan merentas negeri.

“Tiada lagi syarat radius 10 kilometer dalam peraturan PKPB. Bagaimanapun, rentas negeri masih tidak dibenarkan,” katanya dalam sidang media khas di Putrajaya hari ini.

Sementara itu, katanya, kerajaan turut membenarkan orang ramai mengambil gambar dan video pelakuan individu yang ingkar tatacara operasi piawai (SOP) PKPB dan salurkan kepada pihak berkuasa.

“Yang nampak jelas kelakuan ingkar PKPB boleh lapor ke balai polis berdekatan atau pejabat pihak berkuasa tempatan atau hubungi Majlis Keselamatan Negara di talian 8882010,” katanya.


Pengarang :