Anggota PDRM dan ATM mengawal jalan keluar masuk di pos kawalan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Pentadbiran dilaksanakan di Pangsapuri Utama Taman Langat Murni, Kuala Langat pada 7 Jun 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
SELANGOR

Dua taman di Kuala Langat dipasang kawat duri lebih empat kilometer

SHAH ALAM, 8 JUN: Taman Langat Utama dan Taman Langat Murni di Kuala Langat dekat sini menjadi lokasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara pentadbiran terbesar di Malaysia.

Kementerian Kesihatan menerusi Twitter hari ini berkata kawasan seluas 42.8 hektar yang menempatkan 1,752 rumah turut dipasang kawat duri terpanjang iaitu 4.1 kilometer.

“Anggaran penduduk di situ adalah 9,000 orang dengan 70 peratus penduduk tempatan dan 30 peratus warga asing.

Anggota PDRM dan ATM mengawal jalan keluar masuk di pos kawalan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Pentadbiran dilaksanakan di Taman Langat Murni, Kuala Langat pada 7 Jun 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Penduduk tempatan yang belum disaring dibenar keluar masuk (dengan perjalanan direkod) dan yang telah disaring diarah kuarantin di rumah selama 14 hari. Penduduk warga asing pula tidak dibenarkan keluar dari kawasan itu,” katanya.

PKP secara pentadbiran dikuatkuasakan di Taman Langat Murni dan Taman Langat Utama pada 2 Jun apabila 24 pekerja pembersihan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang tinggal di taman berkenaan positif Covid-19.

Susulan itu, seramai 4,627 penduduk di taman berkenaan disaring dan ia membabitkan 3,686 rakyat tempatan manakala 941 adalah warga asing.

Sehingga semalam, sembilan daripadanya positif, 2,253 negatif dan 2,365 masih menunggu keputusan.


Pengarang :