Penjawat awam mengimbas kod QR menggunakan sistem SELangkah (Langkah Masuk Dengan Selamat) ketika berada di Bangunan SUK Shah Alam pada 14 Mei 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

Guna aplikasi kod QR masuk premis digalakkan

SHAH ALAM, 3 JUN: Kerajaan menggalakkan penggunaan aplikasi menjejak kontak menggunakan kod QR ketika memasuki premis perniagaan tetapi ia tidak diwajibkan mengikut Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pihaknya mengarahkan butiran seperti nama dan nombor telefon sahaja direkodkan jika pengguna tidak mempunyai aplikasi bagi memudahkan urusan jika berlaku kes positif Covid-19.

“Kalau sesuatu yang diwajibkan ia mesti terdapat dalam peraturan Akta 342, yang ini (aplikasi) tidak ada. Seperti juga pemakaian pelitup muka dan sebagainya, digalakkan,” katanya ketika sidang media di Putrajaya hari ini.

Di peringkat Persekutuan aplikasi MySejahtera digunakan untuk memberikan maklumat terkini Covid-19 manakala Selangor memperkenalkan aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah) untuk merekodkan data pengunjung ke premis perniagaan.

Ismail Sabri berkata peraturan di peringkat negeri perlu selaras dengan Persekutuan bagi memudahkan urusan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).


Pengarang :