Selangorkini
Orang awam membeli belah keperluan Aidilfitri di dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ketika tinjauan di sekitar Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur pada 16 Mei 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Jual pelitup muka mahal, peniaga didenda RM20,000

SHAH ALAM, 2 JUN: Sebuah premis perniagaan didenda RM20,000 serta-merta oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor kerana menjual pelitup muka melebihi harga maksimum.

Tindakan diambil mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 dalam pemeriksaan di sekitar Petaling Jaya semalam.

“Dalam pemeriksaan yang dijalankan, tujuh aduan berjaya disiasat dan satu tindakan kes dihasilkan kerana menjual atau menawarkan untuk menjual barangan harga terkawal (pelitup muka) melebihi harga maksimum,” kata KPDNHEP melalui Facebook hari ini.

Agensi tersebut memaklumkan sebuah pasar raya turut didenda RM2,000 mengikut akta sama kerana gagal mempamerkan tanda harga pada setiap barang yang dijual.

“Pemeriksaan yang dilakukan dapat menghasilkan pengeluaran 72 kenyataan pemeriksaan premis kepada premis persendirian dan terbuka sebagai bukti kehadiran dan pemeriksaan daripada penguat kuasa di lapangan,” katanya.

Sementara itu, KPDNHEP memaklumkan pemeriksaan ke atas farmasi mendapati bekalan pelitup muka dan cecair pembasmi kuman mencukupi.


Pengarang :