Pengangguran berlaku dalam kalangan pekerja industri binaan kerana projek terpaksa dihentikan ketika PKP.
EXCO SELANGOR

Kontraktor kecil dilatih jadi lebih profesional, berdaya maju

SHAH ALAM, 18 JUN: Kerajaan Selangor sedia melatih kontraktor kecil di negeri ini bagi membolehkan golongan berkenaan lebih profesional dan berdaya maju.

EXCO infrastruktur dan kemudahan awam berkata langkah itu bagi memastikan mereka mampu bersaing sehingga ke peringkat lebih tinggi.

“Latihan perlu diberi kerana ada kontraktor tertentu tidak mempunyai peralatan yang betul ketika mengendalikan projek tertentu.

“Malah ada diantara mereka yang masih berada di takuk lama serta tidak ada peningkatan kualiti, oleh itu Kerajaan Negeri mahu supaya golongan ini dilatih supaya mempunyai daya saing bukan saja dalam negeri tetapi juga di peringkat global,” kata Ir Izham Hashim.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Cabut Undi Online Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) di Kompleks Pentadbiran Kerajaan Daerah Petaling, di sini, hari ini.

Hadir sama Pengarah Jabaran Pengairan dan Saliran JPS Selangor, Datuk Ir Gapar Asan dan Pegawai Daerah Petaling, Johary Anuar.

Majlis cabut undi tender secara dalam talian itu kali pertama dilaksanakan JPS di negeri ini dan menerima pendaftaran 1,467 kontraktor.

Ia melibatkan 228 tender projek dengan jumlah peruntukan sebanyak RM9.5 juta.

Pendaftaran dibuka pada 5 Jun dan ditutup pada 10 Jun lalu, sementara tarikh cabut undi dijalankan hari ini dan paparan keputusan undi pada hari esok.


Pengarang :