Selangorkini
Pengunjung Taman Tasik Shah Alam Seksyen 3 mematuhi tatacara operasi piawai sewaktu beriadah dengan mengamalkan penjarakan sosial bagi mencegah penularan Covid-19 ketika tinjauan pada 26 Mei 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Lebih banyak aktiviti sukan dibenarkan mulai 10 Jun

SHAH ALAM, 7 JUN: Beberapa jenis sukan dan rekreasi akan dibuka semula dengan pematuhan ketat tatacara operasi piawai (SOP), kata perdana menteri.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ia termasuk latihan persediaan dan aktiviti tidak melibatkan sentuhan badan seperti boling, badminton, memanah serta menembak.

“Aktiviti berkumpulan di luar seperti kayuhan basikal dan konvoi motosikal juga dibenarkan.

“Permainan membabitkan himpunan penyokong ramai seperti di stadium, kolam renang awam dan bersentuhan seperti ragbi, gusti, tinju, bola sepak, bola keranjang dan hoki masih tidak dibenarkan,” katanya ketika berucap sempena Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

PKP Bersyarat (PKPB) yang dikuat kuasa bermula 4 Mei lalu membenarkan aktiviti joging, kayuhan basikal, golf dan larian dalam kumpulan kecil tidak melebihi 10 orang dengan syarat mengamalkan penjarakan sosial.

PKPB yang akan berakhir pada 9 Jun ini akan digantikan dengan PKPP bermula 10 Jun hingga 31 Ogos dengan lebih banyak kelonggaran diberikan.


Pengarang :