Selangorkini
Guru SMK Engku Husain Rohana Asha’ari (kiri) bersama Siti Fatimah Mahmud (kanan) dan Manisa Rahmat (tengah) menyusun meja mengikut garis panduan bagi persediaan pembukaan semula di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Engku Husain pada 3 Jun 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

PKP Pemulihan: Sekolah dibuka secara berperingkat

SHAH ALAM, 7 JUN: Sekolah akan dibuka secara berperingkat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) setelah mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Kementerian Pendidikan akan membuat pengumuman terperinci mengenainya sedikit masa lagi,” kata
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khas hari ini.

Pada 5 Mei lalu, Kementerian Pendidikan mengeluarkan garis panduan pembukaan semula sekolah membabitkan aspek pelaksanaan dan pengurusan prasarana, termasuk kehadiran murid serta penjarakan sosial di bilik darjah, dewan makan asrama serta kantin.

Garis panduan tersebut membabitkan tatacara operasi piawai (SOP) yang perlu dipatuhi untuk mengelakkan penularan sebarang penyakit berjangkit.

PKPP dilaksanakan mulai 10 Jun hingga 31 Ogos dengan beberapa aktiviti dan sektor dalam senarai negatif semasa PKP Bersyarat dilonggarkan atau dibuka berdasarkan SOP ditetapkan.


Pengarang :