Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berucap pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat telesidang bersama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan Ahli Dewan Negeri di Bilik Gerakan Negeri, SUK Shah Alam pada 4 Mei 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Selangor belum terima SOP operasi kedai gunting rambut, pasar malam

SHAH ALAM, 9 JUN: Kerajaan Negeri belum menerima sebarang maklum balas daripada kerajaan Persekutuan berhubung tatacara operasi piawai (SOP) bagi pembukaan semula beberapa aktiviti perniagaan di Selangor susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula esok.

“Menurut pengumuman terbaharu PM (Perdana Menteri) esok bermula PKP Pemulihan dengan beberapa sektor dibuka seperti gunting rambut, salun dan aktiviti sukan tanpa sentuhan dengan SOP yang ketat.

“Sampai jam 7.23 petang kami belum menerima butiran mengenainya dari kerajaan Persekutuan. Jadi macam mana?” soal Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Twitter hari ini.

Pada 6 Jun lalu, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan perkhidmatan sektor perniagaan berkaitan dibenarkan dibuka semula bermula  esok dan kebenaran turut diberikan untuk operasi pasar malam, bazar dan gerai pasar terbuka mulai 15 Jun.

Kelmarin, Amirudin berkata pihaknya akan meneliti beberapa garis panduan dan mengadakan perbincangan dengan pihak berkuasa tempatan di Selangor sebelum membenarkan beberapa aktiviti perniagaan seperti mana dinyatakan untuk beroperasi semula di negeri ini.


Pengarang :