Orang awam memakai pelitup muka dan mematuhi penjarakan sosial satu meter ketika menaiki tren Transit Aliran Ringan (LRT) ketika tinjauan SelangorKini pada 3 Jun 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor kes tertinggi tipu pelitup muka, MB pesan sentiasa waspada

SHAH ALAM, 4 JUN: Orang ramai dinasihatkan berhati-hati sebelum membeli pelitup muka dalam talian bagi mengelak menjadi mangsa penipuan, saran Dato’ Menteri Besar.

Foto Twitter Dato’ Seri Amirudin Shari

“Pelitup muka antara item yang perlu ada dalam norma baru kehidupan kita, namun pastikan anda tidak menjadi mangsa penipuan dalam talian. Semak sebelum membeli,” tulis Dato’ Seri Amirudin Shari di Twitter hari ini.

Beliau turut berkongsi panduan antaranya menyemak komen pembeli, elak membeli jumlah yang banyak dan memeriksa kesahihan akaun peniaga melalui portal khas Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Selangor merekodkan 122 kes penipuan jualan pelitup muka dalam talian, tertinggi di negara ini sejak 18 Mac lalu hingga semalam.

Sebanyak 572 kertas siasatan dibuka dengan anggaran kerugian RM5.5 juta. Setakat ini, seramai 181 individu ditahan manakala 53 individu lagi dituduh di mahkamah.


Pengarang :