Orang ramai mempraktikkan pemakaian pelitup muka bagi membendung penularan Covid-19 ketika tinjauan masyarakat awam yang menggunakan pelitup muka sebelum 1 Ogos di Jalan Bukit Bintang pada 26 Julai 2020. Kompaun RM1,000 boleh dikenakan di bawah Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) sekiranya gagal mematuhi peraturan terbaharu itu. Foto: BERNAMA
EXCO SELANGOR

Peniaga digesa pakai pelitup muka, beri kesedaran kepada pembeli

SHAH ALAM, 27 JULAI: Peniaga negeri ini diingatkan sentiasa memakai pelitup muka untuk menggalakkan pembeli melakukan perkara sama.

EXCO Pembangunan Usahawan Rodziah Ismail berkata langkah itu membentuk budaya memakai alat perlindungan itu selain mengurangkan risiko jangkitan Covid-19.

“Selagi tiada kesedaran kita sukar membentuk norma baharu dalam kehidupan. Penguatkuasaan (memakai pelitup muka) sudah tidak perlu jika rakyat sedar kepentingannya,” katanya kepada SelangorKini.

Khamis lalu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan pelitup muka wajib dipakai dalam pengangkutan awam dan kawasan sesak bermula 1 Ogos.

Katanya, kerajaan juga bersetuju untuk mengetatkan semula tatacara operasi piawai berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilonggarkan di bawah pelaksanaan PKP Pemulihan.


Pengarang :