AGENDA EKONOMI NASIONAL

BNM keluar duit syiling peringatan ulang tahun ke-50 UKM

KUALA LUMPUR, 27 OGOS: Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengeluarkan duit syiling peringatan bersempena dengan sambutan ulang tahun Universiti Kebangsaan Malaysia ke-50 (UKM50).

Duit syiling peringatan itu dilancarkan oleh Pro-Canselor UKM, Tunku Laxamana Tunku Datuk Seri Utama Naquiyuddin Ibni Almarhum Tuanku Ja’afar pada 21 Ogos, 2020 di UKM.

BNM dalam satu kenyataan hari ini berkata duit syiling itu terdiri daripada tiga spesifikasi – Duit Syiling Peringatan Perak Berwarna (pruf), Duit Syiling Peringatan Emas Nordic (pruf) dan Duit Syiling Peringatan Emas Nordic Briliant Uncirculated (B.U).

Duit Syiling Peringatan Perak diperbuat daripada logam perak dengan ketulenan 99.9, berat setiap keping ialah 31.1 gram dengan nilai muka RM10 dan akan dijual pada harga RM253 sekeping. Sebanyak 1,000 keping ditempa.

Foto: Bank Negara Malaysia

Duit Syiling Peringatan Emas Nordic diperbuat menggunakan tembaga dan beberapa logam lain dan berat setiap keping ialah 8.5 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM1 dan akan dijual pada harga RM60.50 sekeping dengan sebanyak 1,000 keping ditempa.

Manakala Duit Syiling Peringatan Emas Nordic Briliant Uncirculated (B.U) diperbuat terutamanya menggunakan tembaga dan berat setiap keping ialah 8.5 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM1 dan akan dijual pada harga RM13.20 sekeping.

Jumlah tempaan duit syiling ini adalah sebanyak 25,000 keping, termasuk 10,000 keping dalam bungkusan eksklusif yang dikeluarkan khas untuk dijual kepada pelajar dan alumni UKM, kata bank negara.

“Duit syiling ini juga boleh didapati dalam set dua dalam satu yang mengandungi satu duit syiling pruf perak berwarna dan satu duit syiling pruf emas Nordic. Setiap set dijual pada harga RM308 dan terdapat 1,000 set sahaja,” kata BNM.

Menurut bank pusat, bagi memberi peluang yang sama rata kepada orang ramai untuk membeli duit syiling edisi terhad ini, setiap pembelian akan dihadkan (satu set dua dalam satu, satu duit syiling perak berwarna (pruf), satu syiling duit emas Nordic (pruf) dan maksimum sehingga lima duit syiling emas Nordic (B.U).

Sekiranya terdapat tempahan yang berlebihan, cabutan akan dibuat untuk menentukan tempahan yang berjaya.

Bagi maklumat lanjut mengenai tempahan, pembayaran dan pengambilan, satu pengumuman akan dibuat kepada orang ramai pada 25 September, 2020, kata BNM.

-BERNAMA


Pengarang :