Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohammed Tahir (tengah) memegang nombor pendaftaran khas siri UiTM pada Majlis Pelancaran Sistem Bidaan Nombor Pendaftaran Khas Siri UiTM di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC), UiTM pada 26 Ogos 2020. Turut hadir Naib Canselor UiTM Prof Emeritus Datuk Dr Mohd Azraai Kassim (dua, kiri) dan Timbalan Pengarah Bahagian Pelesenan Kenderaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Mohd Hafiz Shamsani Othman (dua, kanan). Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL

UiTM sasar RM15 juta hasil bida nombor daftar khas kenderaan

SHAH ALAM, 26 OGOS: Universiti Teknologi Mara (UiTM) menyasarkan kutipan berjumlah RM15 juta daripada hasil bidaan nombor pendaftaran khas kenderaan siri ‘UITM’ yang dilancarkan hari ini.

Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata hasil kutipan itu akan disalurkan kepada Tabung Endowmen UiTM bagi membiayai pengajian pelajar yang berkaitan serta aktiviti pengajaran dan penyelidikan universiti.

Beliau berkata selain itu hasil kutipan juga akan menjadi sumber pendapatan tambahan kepada UiTM untuk memastikan kelangsungan dan pembangunan institusi pengajian tinggi berkenaan.

“Universiti awam di Malaysia digalakkan untuk mengumpul dana tambahan sebagai sumber pendapatan bagi menyokong aktiviti pengajaran dan pembangunan infrastruktur masing-masing.

“Kita juga mempunyai rangkaian alumni yang besar melebihi 700,000 orang. Jadi, sudah tentu nombor pendaftaran khas kenderaan ini akan mendapat sambutan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Sistem Bidaan Dalam Talian ‘UiTMBida’ di Dewan Agung Tuanku Canselor UiTM, di sini hari ini.

Turut hadir, Naib Canselor UiTM Prof Emeritus Datuk Ir Dr Mohd Azraai Kassim dan Timbalan Pengarah Bahagian Pelesenan Kenderaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Mohd Hafiz Shamsani Othman.

Platform dalam talian ‘UiTMBida’ diwujudkan bagi memastikan proses bidaan dan transaksi penjualan serta pembelian nombor pendaftaran kenderaan khas tersebut selamat kepada pembida.

Proses bidaan dan penjualan nombor pendaftaran khas ‘UITM’ yang bermula dengan angka 10 hingga 9999 itu akan berlangsung selama tiga tahun mulai hari ini di laman web https://uitmbida.uitm.edu.my/.

Sementara itu, Mohd Azraai berkata pihaknya mendapat kelulusan JPJ untuk menjual nombor pendaftaran khas kenderaan siri ‘UITM’ pada Disember 2019 seperti yang dipersetujui Mesyuarat Jemaah Menteri dua tahun lepas.

“UiTM tidak ketinggalan mengambil inisiatif ini sebagai antara usaha untuk mengurangkan kebergantungan pendapatan universiti kepada geran kerajaan.

“Setakat ini, kita sudah ada RM72 juta dalam Tabung Endowmen UiTM. Dengan tambahan RM15 juta melalui penjualan nombor pendaftaran khas kenderaan itu, kita harap lebih ramai pelajar akan mendapat manfaatnya,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :