AGENDA NASIONAL

5,697 kes tipu, tertinggi dalam ancaman siber

CYBERJAYA, 8 SEPT: Sejumlah 7,765 insiden telah dilaporkan kepada CyberSecurity Malaysia dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini, dengan laporan penipuan merekodkan bilangan tertinggi pada 5,697 kes.

Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Dr Amirudin Abdul Wahab berkata badan kawal selia itu menjangkakan angka tersebut akan mengatasi rekod tahun lalu iaitu 10,772 menjelang akhir 2019.

“Melalui Pusat Bantuan Cyber999 kami, kami mendapati bilangan kes tertinggi direkodkan pada April lepas, iaitu semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan. Pada masa itu, ramai orang terpaksa bekerja dari rumah dan membeli-belah dalam talian.

“Pendedahan kepada keselamatan ciber adalah satu masalah yang kami perlu berurusan khususnya selepas ramai pihak menerima normal baharu berikutan Covid-19,” katanya kepada media selepas pelancaran Pusat Operasi Keselamatan Generasi Akan Datang sebagai Satu Perkhidmatan (SOCaaS) HeiTech Padu di sini hari ini.

Amirudin berkata selain penipuan, kejadian pencerobohan atau penggodaman berada pada tempat kedua dalam tempoh berkenaan pada 933 kes, diikuti dengan gangguan siber (409) dan kod berniat jahat (351).

Berdasarkan trend semasa, kes-kes ini dijangka akan meningkat antara 11,000 dan 12,000, katanya.

“Memandangkan hampir kebanyakan orang berada dalam talian hari ini, penjenayah siber cuba untuk mendapatkan wang melalui komplot atau skim penipuan, ” kata Amirudin.

– BERNAMA


Pengarang :