Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian berkaitan jangkitan Covid-19 di Kementerian Kesihatan, Putrajaya pada 8 September 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Covid-19: 168 pesakit pulih, 82 kes baharu hari ini

SHAH ALAM, 22 SEPT: Seramai 168 pesakit Covid-19 pulih hari ini menjadikan jumlah keseluruhan kes pulih 9,563, kata ketua pengarah kesihatan.

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata negara turut merekodkan sebanyak 82 kes baharu dengan 72 daripadanya jangkitan tempatan manakala 10 kes import.

“Sebanyak 60 kes berlaku di Sabah melibatkan Kluster Benteng (41 kes), Kluster Pulau dan Selamat (masing-masing enam kes), Kluster Bangau (5 kes) dan masing-masing satu kes saringan komuniti dan rujukan di hospital.

“Sebanyak 10 kes pula dikesan di Kedah melibatkan sembilan kes Kluster Sungai dan satu kes saringan di Kota Setar manakala masing-masing satu kes di Selangor dan Sarawak,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Dr Noor Hisham berkata sembilan pesakit dirawat di unit rawatan rapi dengan dua daripadanya memerlukan bantuan pernafasan manakala jumlah kematian kekal 130 kes.


Pengarang :