Ir Izham Hashim bersama kakitangan Jabatan Pertanian Selangor melawat Taman Kekal Pengeluaran Makanan Bukit Changgang pada 20 Ogos 2019. Foto Facebook Ir Izham Hashim
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

EXCO: Pemutihan 4,000 ekar tanah terbiar bangun sektor pertanian

SETIA ALAM, 7 SEPT: Usaha pemutihan 4,000 ekar tanah terbiar di negeri ini membolehkan pembangunan pertanian dijalankan secara meluas.

EXCO pertanian berkata pihaknya mengenal pasti tanah kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan, jabatan dan persendirian untuk diusahakan.

“GLC mempunyai banyak tanah. PKNS (Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor) beri kebenaran di Broga 800 ekar, Pulau Indah 1,000 ekar bawah Yayasan Selangor dan Kumpulan Hartanah Selangor ada 350 ekar di Bestari Jaya.

“Ini antara usaha untuk kembangkan industri pertanian dan Kerajaan Negeri bertanggungjawab dari tanah hingga pemasaran termasuk kerjasama baik semua pihak sebagai jaminan tiada kelompongan pada rantaian bekalan,” kata Ir Izham Hashim.

Beliau berkata demikian selepas Dialog Pertanian, Pelancongan dan Agropelancongan Belanjawan 2021 di Pusat Konvensyen Setia City di sini hari ini.

Katanya, keputusan berhubung isu tersebut akan dibuat dalam tempoh dua bulan kerana perlu melihat aspek perundangan sebelum dimajukan.

“Isu tapak tanah untuk pembangunan pertanian di negeri ini tidak bermasalah namun perlu produktif kerana mendapat saingan daripada industri dan perumahan. Ini hakikat,” kata Ir Izham.


Pengarang :