Jabatan Pengairan dan Saliran meletakkan satu unit pam berhampiran Kampung Sungai Janggut, Jeram yang terkesan susulan fenomena air pasang besar pada 19 September 2020. Foto ihsan Unit Bencana Negeri Selangor
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

JPS bina dinding lindungi rumah terjejas air pasang besar

SHAH ALAM, 20 SEPT: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan membina dinding di sekeliling empat kediaman di Kampung Sungai Janggut, Jeram yang sering terjejas susulan kejadian air pasang besar.

Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN) Selangor memaklumkan ketika ini JPS meletakkan satu unit pam berhampiran kawasan tersebut untuk menyedut keluar air laut yang melimpah.

“Kawasan penempatan yang dinaiki air pasang mulai surut beransur-ansur. Kerja-kerja pembaikan kekal ban akan dilaksanakan sebaik selesai fenomena ini,” kata agensi tersebut dalam laporannya.

Kemasukan air pasang besar di kampung tersebut pagi semalam berikutan hakisan teruk pada benteng pantai sekali gus menjejaskan empat kediaman di kawasan berhampiran.

UPBN juga memaklumkan sebuah pusat pemindahan dibuka berdekatan Sekolah Kebangsaan Tambak Jawa bagi menempatkan mangsa yang terkesan dengan insiden itu.

Kawasan lain yang turut terjejas di Kuala Selangor ialah Medan Muara Ikan Bakar Jeram, Pantai Remis, Sungai Sembilang, Apartmen Warisan Sungai Sembilang, Sasaran Sungai Buloh, Jeti Sungai Janggut dan Jalan Utama Klang-Telok Intan (Pasir Penambang).

Kelmarin, benteng di beberapa kawasan sekitar pantai Kuala Langat turut runtuh susulan ombak kuat dan kerja baik pulih giat dijalankan.


Pengarang :