Suasana sepi di Pekan Nabalu, Sabah yang ditutup mengunakan garisan polis ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan Covid-19. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Kluster Benteng LD, Bangau-Bangau catat kes Covid-19 tinggi

SHAH ALAM, 26 SEPT: Kluster Benteng LD dan Kluster Bangau-Bangau di Sabah menjadi faktor jumlah kes Covid-19 di Malaysia masih tinggi apabila masing-masing merekodkan 33 dan 25 kes baharu hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata negeri itu merekod angka tertinggi penularan wabak dengan 64 daripada 82 kes.

“Penularan turut dikesan menerusi tiga kes saringan bergejala, satu kes saringan di pintu masuk antarabangsa dari Semenanjung, satu kes penyakit seperti selesema di Klinik Kesihatan Tawau dan satu saringan kemasukan ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas.

“Jumlah kes positif Kluster Benteng LD setakat ini 776 dan seramai 10,775 disaring. Jumlah kes positif Kluster Bangau-Bangau pula 159 dan seramai 351 individu disaring,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Malaysia merekodkan sebanyak 82 kes baharu Covid-19 hari ini dengan 79 daripadanya jangkitan tempatan manakala tiga kes import.

Selain Sabah, Kuala Lumpur merekod enam kes, Negeri Sembilan (tiga), Selangor dan Terengganu
(masing-masing dua) serta Pahang, Melaka, Johor, Sarawak dan Labuan (masing-masing satu).


Pengarang :