Selangorkini
Lembaga Urus Air Selangor menggunakan dron untuk memantau sumber air negeri ini.
AGENDA NASIONAL SELANGOR

Luas guna dron pantau sumber air

SUBANG JAYA, 26 SEPT: Lembaga Urus Air Selangor (Luas) menggunakan dron untuk memantau sumber air bagi memastikan tiada pencerobohan dan pencemaran berlaku.

EXCO infrastruktur dan kemudahan awam berkata teknologi itu juga boleh digunakan untuk mengambil sampel air serta memberi amaran awal sekiranya mengesan aktiviti mencurigakan, lapor Sinar Harian.

“Projek perintis ini membuktikan Kerajaan Negeri serius mengatasi isu pencemaran sumber air selain penubuhan Skuad Pantas Luas yang melakukan pemantauan 24 jam di lembangan Sungai Selangor, Sungai Langat dan Sungai Klang.

“Op Sumber Air dilaksana oleh Luas sejak Mac berjaya mengelak tujuh insiden pencemaran yang boleh menyebabkan henti tugas LRA (Loji Rawatan Air) dan gangguan bekalan air,” Ir Izham Hashim dipetik sebagai berkata.

Pada 10 September, Dato’ Menteri Besar berkata teknologi dron akan digunakan bagi menjalankan pemantauan di kawasan sungai sebagai langkah mengelak insiden luar jangka yang memberi risiko terhadap sumber air mentah di LRA.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata tambahan teknologi membolehkan rondaan secara kerap tanpa manusia dilakukan terutama di dua lembangan sungai penting iaitu Sungai Selangor dan Sungai Langat.


Pengarang :