Dato’ Seri Amirudin Shari (tengah) menyantuni penduduk di Kampung Cenderakasih di DUN Inanam ketika berkempen untuk Parti Keadilan Rakyat sempena Pilihan Raya Negeri Sabah pada 25 September 2020. Foto Facebook Amirudin Shari
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB bebas Covid-19 tapi masih bertugas dari rumah

SHAH ALAM, 29 SEPT: Dato’ Menteri Besar dan isterinya Datin Seri Masdiana Muhamad disahkan negatif Covid-19 hasil ujian saringan dijalankan semalam.

Perkara itu dikongsikan Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Twitternya hari ini.

“Alhamdulillah saya dan isteri bebas Covid 19, namun untuk elak risiko saya masih menghadkan urusan dari rumah dan mesyuarat akan diadakan secara dalam talian.

“Program melibatkan hubungan ramai juga saya gantikan EXCO lain. Dalam empat hingga lima hari ini saya akan buat saringan lagi,” katanya.

Dalam kenyataannya hari ini, beliau memaklumkan akan bertugas dari rumah berkuat kuasa serta-merta sehingga 4 Oktober.

Amirudin dan isteri menjalani ujian saringan Covid-19 sejurus pulang dari Sabah kerana terlibat dengan program parti dalam Pilihan Raya Negeri Sabah.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan semua individu yang baru tiba dari Sabah diwajibkan menjalani ujian saringan di pintu masuk antarabangsa bermula 27 September hingga 10 Oktober.

Saringan itu dibuat kerana terdapat keperluan untuk melaksanakan langkah pencegahan dan kawalan penularan jangkitan Covid-19 berikutan peningkatan wabak berkenaan di Sabah.

Dato’ Seri Amirudin Shari disahkan bebas Covid-19 seperti laporan ujian saringan pada 28 September yang dikongsikan menerusi Twitter pada 29 September 2020.

Pengarang :