Selangorkini
Bekalan air untuk kegunaan domestik dan perindustrian di Selangor cukup hingga 2065. Foto: BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB: Bekalan air domestik, perindustrian cukup hingga 2065

SUBANG JAYA, 26 SEPT: Bekalan air untuk kegunaan domestik dan perindustrian di Selangor mencukupi hingga 2065, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata jaminan itu selaras pembangunan sistem bekalan air bagi mempertingkatkan jumlah sumber melalui Projek Hybrid off River Augmentation System (HORAS) 3000 dan Sungai Rasau.

“Ini hasil kajian dilakukan Kerajaan Selangor berhubung sumber, bekalan dan agihan air negeri ini. Pembangunan bekalan air ini akan melibatkan kos tinggi.

“Hingga Ogos lalu semua empangan mencatatkan kapasiti takungan air melebihi 95 peratus ekoran taburan hujan tinggi di kawasan tadahan,” katanya dalam ucapan sempena Hari Sungai Sedunia Peringkat Negeri Selangor di sini hari ini.

Ucapan berkenaan dibacakan EXCO Infrastruktur, Ir Izham Hashim.

Menurut Amirudin peratusan kapasiti yang tinggi itu mampu menampung bekalan air mentah muka sauk loji pembersihan air sepanjang tiga bulan jika tiada hujan.

“Status semasa ini menunjukkan Selangor mempunyai sumber mencukupi untuk kegunaan rakyat namun insiden pencemaran berlaku seperti baru-baru ini menyebabkan gangguan bekalan air terawat tidak berjadual,” katanya.


Pengarang :