AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB: Peniaga jangan tunggu lagi, terap arus digital sekarang

AMPANG, 20 SEPT: Dato’ Menteri Besar mahu keupayaan mengadaptasi arus digital dalam perniagaan bermula dari sekarang, bukan menunggu lima hingga 10 tahun lagi.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata perkembangan pantas teknologi menuntut usahawan untuk lebih proaktif dengan mengubah strategi pemasaran supaya mampu bertahan dalam perniagaan.

“Usahawan perlu ubah minda dan sedar bahawa masa depan adalah sekarang…kalau kita tidak buat kita akan tertinggal, kalau kita tidak bersedia maka kita akan terlepas.

“Kita sebenarnya sedang menuju ke arah kehidupan pintar dengan elemen seperti e-dagang atau perniagaan dalam talian menjadi gaya hidup baharu yang perlu diterima ramai,” katanya.

Beliau berucap merasmikan program Jelajah Usahawan Digital Selangor 2020 Siri Ketiga di Auditorium Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) di sini semalam.

Jelajah dikendalikan Majlis Teknologi Maklumat dan E-Dagang Selangor (Sitec), unit di bawah Invest Selangor sudah berlangsung di Klang, Bangi dan Ampang. Lokasi seterusnya di Gombak dan Kuala Selangor.

Bertemakan “Kuasai Dunia Perdagangan Digital”, jelajah itu bertujuan memberi khidmat bantuan dan dorongan kepada syarikat serta usahawan tempatan untuk memulakan bisnes e-dagang.

Amirudin menjelaskan perniagaan secara maya berupaya mengembangkan potensi usahawan untuk bersaing dalam pasaran tempatan dan global.

“Buktinya melalui Selangor E-Bazar Raya bersama Shopee pada Mei hingga Julai lalu, kita berjaya mengaut hasil RM341 juta dan menarik 8,400 peniaga dengan 6,400 daripadanya baharu menceburi perniagaan dalam talian,” katanya lagi.


Pengarang :