Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK) Dr Ahmad Fadzli Ahmad Tajuddin. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
PBT SELANGOR

MPK terbit buku laporan program Bandar Rendah Karbon

KLANG, 29 SEPT: Majlis Perbandaran Klang (MPK) komited untuk menjayakan agenda daerah itu sebagai Bandar Rendah Karbon (LCC) menjelang 2027.

Yang Dipertua Dr Ahmad Fadzli Ahmad Tajuddin berkata hasrat itu diterjemah dengan penerbitan buku laporan Pelan Tindakan Program Bandar Rendah Karbon Selaras Dengan Matlamat Pembangunan Mampan (LCC SDG) 2020-2022 dan buku laporan Tindakan SDG MPK.

“Buku laporan pelan tindakan ini mengandungi perancangan untuk jangka masa pendek 2020-2022 yang dirancang bersama dalam usaha mencapai Klang mampan dan lestari yang melibatkan semua Jawatankuasa Agenda Tempatan (LA21) Klang Smart Mampan.

“Segala usaha, perancangan dan program LCC bukan sahaja dihebahkan serta dikongsi di peringkat MPK tetapi beberapa siri jemputan taklimat juga dibuat di pihak berkuasa tempatan lain, juga di peringkat kebangsaan melalui Greentech Malaysia,” katanya ketika Majlis Anugerah Bandar Rendah Karbon Majlis Perbandaran Klang 2020 hari ini.

Beliau menjelaskan, semua 14 agensi kerajaan, 141 sekolah dan institusi keagamaan yang terlibat telah melaksanakan Program Bandar Rendah Karbon.

Menurutnya, tiga agensi kerajaan serta 13 sekolah telah mengemukanan bukti data program manakala dua institusi masjid serta surau secara sukarela mengumpulkan data dan membuat perkiraan pelepasan karbon.

“Melalui usaha tersebut MPK menerima 31 anugerah pengiktirafan di peringkat tempatan, kebangsaan dan antarabangsa,” katanya.

Selain itu, Dr Ahmad Fadzli menyeru semua pihak terutama warga kerja MPK merealisasikan hasrat berkenaan dengan mengamalkan pemikiran terbuka serta berinovasi.


Pengarang :