Suasana lengang di sekitar Kampung Nelayan Seberang Kota Kuala Kedah berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan secara Pentadbiran (PKPD) di Daerah Kota Setar bermula 11 September sehingga 25 September. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL PENDIDIKAN

Pelajar di Kota Setar laksana sesi belajar dalam talian

SUNGAI BESAR, 13 SEPT: Pelajar sekolah rendah dan menengah di daerah Kota Setar, Kedah akan mengikuti sesi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) secara dalam talian berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran dikuatkuasakan di kawasan itu sejak Jumaat lepas.

Timbalan Menteri Pendidikan I Muslimin Yahaya berkata semua pentadbir sekolah dan guru diarahkan untuk melaksanakan pembelajaran secara dalam talian sehingga sekolah kembali dibuka seperti biasa.

“Pihak sekolah diminta membantu pelajar yang tidak mempunyai akses kepada talian internet dan alat peranti yang sesuai untuk pembelajaran secara dalam talian.

“Bagi menangani perkara ini, guru boleh menghantar lembaran kerja ke rumah pelajar, atau ibu bapa pelajar boleh mengambilnya di sekolah,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Bomba Komuniti Zon Selangor Utara, di sini, hari ini yang disempurnakan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai arahan kerajaan supaya semua taska, sekolah swasta dan kerajaan termasuk lain-lain institusi pengajian rendah, menengah dan prauniversiti ditutup sepanjang tempoh PKPD secara pentadbiran bagi membendung penularan Covid-19.

Muslimin berkata sehingga kini siaran TV Pendidikan masih dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan malah sebanyak 800 slot baki siaran ‘home based learning’ atau pembelajaran di rumah belum disiarkan.

Sementara itu, beliau berkata kementerian menyelesaikan kira-kira 60 peratus masalah guru ‘duka lara’ sejak 2016 untuk dipindahkan ke sekolah yang berdekatan dengan keluarga.

Beliau berkata kementerian telah menetapkan beberapa kriteria untuk memastikan proses yang adil terhadap semua pihak yang memohon untuk berpindah.

“Bagi guru bujang, dia harus berkhidmat (sekurang-kurangnya) 90 bulan (di sesebuah sekolah), baru boleh mohon (untuk pindah). Guru ‘duka lara’ yang berkahwin, perlu 60 bulan. Merit berkaitan laporan doktor dan sebagainya juga akan diberi keutamaan,” katanya.

Menurutnya, setakat ini Kelantan merupakan negeri yang mencatatkan permohonan tertinggi dengan kira-kira 5,000 permohonan berbanding kira-kira 100 permohonan untuk pindah keluar dari negeri itu manakala Johor antara negeri mencatatkan permohonan terendah.

“Jadi kita syorkan kalau nak balik ke Semenanjung (guru dari Sabah dan Sarawak), kita boleh beri peluang untuk “transit” seketika di Johor (sebelum mohon pindah ke negeri pilihan),” katanya.

-BERNAMA

 


Pengarang :