Edry Faizal Eddy Yusof menyerahkan sumbangan kepada penduduk setempat
BERITA UTAMA RENCANA WAWANCARA

Pelihara kebajikan, tingkat ekonomi luar bandar

Ahli Dewan Negeri (ADN) Dusun Tua merencana pelbagai program jangka panjang bagi membangunkan ekonomi setempat sekali gus meningkatkan taraf hidup penduduk meliputi 14 kampung tradisi Melayu.

Edry Faizal Eddy Yusof, 35, antara lain menganjurkan projek Wirausaha awal Julai lalu bagi membantu orang ramai yang baru atau mahu mengembangkan perniagaan.

“Melalui usaha ini, saya menyediakan latihan, rundingan dan bimbingan kepada mereka yang baru hendak memulakan serta yang mahu mengembangkan perniagaan,” katanya.

Bengkel pertama Wirausaha berjalan lancar pada 12 September lalu, malangnya bilangan peserta terpaksa dihadkan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan.

Ketika Covid-19 melanda, beliau juga memastikan kebajikan rakyat dengan mengadakan Pusat Bank Makanan N23 yang berfungsi sebagai lokasi penduduk mendapatkan bakul makanan jika terputus bekalan itu.

Selain itu, Edry juga menaik taraf prasarana sekolah bagi memastikan pelajar selesa selain kemudahan awam pada tahap terbaik.

Peduli wanita

Pemberdayaan wanita juga tidak pernah dipandang ringan. Ini terbukti apabila Edry melancarkan projek Ibu Langat di flat Taman Pinggiran Delima pada 28 Ogos lalu.

Edry Faizal Eddy Yusof

Inisiatif itu dilaksanakan dengan mengambil kira peranan wanita sebagai tulang belakang masyarakat. Golongan ibu diberdayakan untuk menjana ekonomi kecil-kecilan.

“Warung kita sediakan, mereka bebas meletakkan hasil jualan tanpa caj dan akan dipantau pegawai kami,” katanya.

Beliau turut memuji pakej rangsangan ekonomi Selangor Prihatin yang membekalkan bantuan menyeluruh kepada rakyat.

“Komitmen Kerajaan Negeri bukan sahaja ditunjukkan melalui jumlah pakej rangsangan itu tetapi juga kepantasan bantuan tersebut disalurkan kepada rakyat,” katanya.

Sepanjang dua tahun berkhidmat sejak menang di kawasan itu, Edry menabur bakti tanpa mengira kaum, jauh sekali mengambil kira pegangan politik penduduk.

“Saya percaya kita cuma perlu terus menabur bakti. Saya beri contoh, yang terima manfaat daripada program DUN Dusun Tua meskipun tumpuannya golongan berpendapatan rendah, majoritinya Melayu,” katanya.

“Biar itu menjadi contoh atau saksi sama ada perjuangan kita hanya cakap-cakap atau dengan tindakan,” katanya

Pelbagai projek yang dilakukan Edry Faizal, antaranya:

1. Menyediakan Pusat Bank Makanan N23 bekalan makanan
2. Satu perempat peruntukan untuk menaik taraf sekolah-sekolah
3. RM10,000 bantuan makanan asas kepada penduduk 17 kampung
4. Membaik pulih cerun runtuh di Jalan Sungai Tekali
5. Mengatasi kesesakan lalu lintas luar biasa di Jalan Hulu Langat
6. Membina tapak sementara Medan Selera Taman Perkasa yang terbakar

 


Pengarang :