Anggota polis ketika pemeriksaan dalam sekatan jalan raya berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran di Daerah Kota Setar bermula 11 hingga 25 September di Kota Sarang Semut, pada 23 September 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

PKPD pentadbiran Amanjaya tamat, tiada lagi kes Covid-19

SHAH ALAM, 27 SEPT: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran di Zon Melor, Amanjaya, Kedah tamat hari ini, kata menteri kanan (keselamatan).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata penamatan dibuat selepas tiada kes baharu positif Covid-19 direkodkan untuk tempoh 13 hari sejak 14 September lalu.

“Sebanyak 4,931 sampel diambil di Zon Melor dan bilangan kes positif Covid-19 kekal 13 kes seperti yang direkodkan pada 13 September yang lalu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, kerajaan melaksanakan PKPD secara pentadbiran di Amanjaya membabitkan Zon Kenanga, Zon Mawar dan Zon Melor yang bermula dari 28 Ogos sehingga 13 September.

Bagaimanapun pelaksanaan disambung di Zon Melor bermula 14 September hingga 27 September susulan 12 kes positif Covid-19 dikesan pada saringan kali kedua. Ia membabitkan 609 rumah dengan anggaran 2,529 penduduk.


Pengarang :