Anggota wanita Tentera Laut Diraja Malaysia, Siti Naima Jibri mengundi dengan keadaan kebiasaan baru mengikut panduan Pencegahan Covid-19 pada proses pengundian awal Pilihan Raya Negeri Sabah di Sekolah Kebangsaan Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia pada 22 September 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

PRN Sabah: Undian polis, tentera bermula 8 pagi ini

KOTA KINABALU, 22 SEPT: Proses pengundian awal Pilihan Raya Negeri Sabah bermula 8 pagi ini bagi membolehkan 16,877 anggota polis, tentera dan pasangan mereka menunaikan tanggungjawab masing-masing di 55 pusat mengundi di seluruh negeri.

Proses pengundian awal itu berlangsung sehingga 5 petang ini.

Pusat pengundian awal termasuk di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah, Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia Teluk Sepanggar dan Kem Lok Kawi.

Pengundi perlu mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mencegah penularan Covid-19 seperti memakai pelitup muka, saringan suhu badan, mengamalkan penjarakan fizikal dan menggunakan pensanitasi tangan.

Ejen calon dan pemerhati pilihan raya yang dilantik SPR dibenar menyaksikan proses pengundian awal itu, yang akan turut disiarkan secara langsung menerusi Facebook SPR.

-BERNAMA


Pengarang :