Penduduk menjalankan tanggungjawab mengundi bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah di SK Sacred Heart pada 26 September 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Rakyat Sabah mengundi dalam suasana pematuhan SOP Covid-19

KOTA KINABALU, 26 SEPT: Sejurus pusat mengundi dibuka jam 7.30 pagi, orang ramai mengundi di saluran disediakan seperti dewan sekolah dan dewan masyarakat sambil mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) bagi membendung penularan pandemik Covid-19.

Tinjauan Bernama, seawal 7 pagi lagi, rata-rata pengundi telah mula beratur dan menunggu giliran di pusat pengundian dengan lengkap memakai pelitup muka, menjaga penjarakan fizikal, selain kelihatan petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melakukan saringan suhu badan dan menyediakan pensanitasi tangan.

Di beberapa tempat, turut kelihatan, petugas SPR memakai peralatan perlindungan diri (PPE) bagi membawa warga emas yang berkerusi roda dari awal hingga selesai pengundian dalam keadaan cuaca yang baik dan cerah.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, yang juga calon Warisan bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Senallang dan isteri Datin Seri Shuryani Shuaib tiba di pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan (SK) Bubul, Semporna, kira-kira jam 8 pagi untuk mengundi.

Berkongsi di Twitternya, Ahli Parlimen Beluran, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee juga dilihat terawal beratur untuk mengundi bagi kerusi DUN Labuk di SK Pekan, Beluran.

Sebanyak 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka di semua 73 kerusi DUN pada jam 7.30 pagi ini bagi membolehkan rakyat Sabah memilih kerajaan baharu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16.

Proses pengundian melibatkan kira-kira sejuta pengundi biasa akan dikendalikan 17,257 petugas pilihan raya sehingga waktu mengundi tamat pada jam 5 petang.

– BERNAMA


Pengarang :