Selangorkini
Aksi persembahan peserta ketika menyertai Festival Buskers 2020 sempena Sambutan Ulang Tahun Bandar Raya Shah Alam ke-20 berlangsung di SACC Mall, Shah Alam pada 23 Februari 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor bincang dengan Ramli MS, angkat imej pemuzik jalanan

SHAH ALAM, 3 SEPT: Satu inisiatif dijalankan Kerajaan Selangor bagi mengangkat martabat pemuzik jalanan ke imej profesional, kata EXCO modal insan.

Mohd Khairuddin Othman berkata perbincangan dijalankan bersama komposer dan pengarah muzik terkenal, Datuk Ramli MS yang mewakili Kelab Busker Malaysia supaya matlamat itu direalisasikan.

“Bagi menentukan lokasi strategik pemain muzik ini dapat berkarya, kita memerlukan kerjasama dan pandangan dari PBT (pihak berkuasa tempatan) dan ia masih diperingkat perbincangan.

“Kerajaan Selangor akan sedaya upaya membangunkan program ini kerana majoriti adalah belia dan ini sebagai langkah membantu mereka,” katanya pada sidang media selepas merasmikan pelancaran Program Ceria Atlet Selangor 2020.

Negeri ini melancarkan pelbagai inisiatif membantu semua golongan di Selangor termasuk pelaksanaan Inisiatif Roda Darul Ehsan (RiDE), e-bazar Ramadan dan e-bazar Raya.


Pengarang :