Selangorkini
Dua wanita mengenakan pelitup muka sebagai langkah pencegahan virus Covid-19 ketika berada di kawasan membeli-belah Orchard Road, Singapura pada 10 Mac 2020. Foto AFP
AGENDA GLOBAL

Singapura catat 75 kes baharu Covid-19, 14 kes import

SINGAPURA, 9 SEPT: Singapura dalam pengesahan awal memaklumkan tambahan 75 kes baharu Covid-19 dalam tempoh 24 jam lepas dengan 14 kes import.

Menurut Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura dalam data ringkas yang dikeluarkan di sini hari ini, semua kes import itu diserahkan Notis Duduk Di Rumah sebaik tiba di republik itu.

Kementerian itu berkata terdapat satu kes komuniti manakala 60 kes lain membabitkan penghuni asrama.

Dengan perkembangan baharu itu, jumlah keseluruhan kes di republik ini mencecah 57,166 kes.

Dalam data lengkap yang dikeluarkan lewat semalam, republik itu mengklasifikasikan 940 kes yang dilaporkan sebagai kes import, 2,230 kes komuniti dan 53, 921 melibatkan penghuni asrama.

Seramai 56,461 pesakit telah pulih sepenuhnya daripada jangkitan dan 48 kes yang disahkan masih dirawat di hospital dan tiada yang ditempatkan di unit rawatan rapi.

Sementara itu, 555 pesakit yang mempunyai gejala ringan atau sihat secara klinikal tetapi diuji positif bagi Covid-19 telah diasingkan dan dirawat di kemudahan komuniti.

Setakat ini, 27 orang meninggal dunia akibat komplikasi Covid-19 di republik ini.

Singapura mengenal pasti satu lagi kluster baharu semalam iaitu S11 [email protected] di Seletar North Link.

– BERNAMA


Pengarang :