Pengunjung kelihatan berswafoto semasa matahari terbenam di Pantai Chenang, antara lokasi wajib singgah sekiranya bercuti ke Langkawi. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL PELANCONGAN

Tahap patuh SOP pengusaha industri pelancongan baik

PUTRAJAYA, 6 SEPT: Tahap pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) dalam kalangan pengusaha industri pelancongan termasuk operator bot di seluruh negara adalah baik, kata Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Musa Yusof.

Beliau berkata pengusaha industri pelancongan turut berperanan mengingatkan pengunjung di premis masing-masing supaya tidak mengabaikan SOP.

“Pematuhan SOP pengusaha industri pelancongan dipantau oleh pihak Majlis Keselamatan Negara dan pihak berwajib yang lain. Pada masa yang sama Tourism Malaysia sentiasa memberikan peringatan mengenai SOP kepada semua pengusaha pelancongan,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran MyCar sebagai e-hailing rasmi Langkawi Great Sale 2020 di pusat beli-belah IOI City Mall, di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) Dr Hezri Adnan berkata tahap pematuhan SOP dalam kalangan pengusaha industri pelancongan di Langkawi adalah baik.

“Pemain industri pelancongan di Langkawi sangat memahami kepentingan SOP. Sebagai contoh untuk kereta kabel sebelum ini enam orang ditetapkan bagi setiap gondola. Namun kini jumlahnya dikurangkan kepada empat orang bagi membolehkan penjarakan fizikal,” katanya lagi.

Kata Hezri, penandaan turut dibuat di banyak tempat bagi mengingatkan pengunjung di Langkawi tentang penjarakan fizikal.

Ditanya mengenai kedatangan pelancong ke pulau bebas cukai itu, Hezri berkata jumlah pelancong meningkat setiap bulan selepas perjalanan rentas negeri dibenarkan bermula Jun lepas.

“Pada Jun, kira-kira 82,000 orang mengunjungi Langkawi sementara pada Julai jumlahnya meningkat kepada 189,000 pengunjung.

“Jumlah ini dijangka meningkat bagi bulan Ogos namun angka tersebut masih belum dimuktamadkan pada waktu ini,” katanya lagi.

Hezri berkata antara faktor peningkatan pengunjung ke Langkawi ialah pertambahan jumlah penerbangan yang kini mencecah 77 penerbangan setiap minggu dan peningkatan kekerapan perkhidmatan feri dari Kuala Perlis dan Kuala Kedah pada hujung minggu.

Mengenai MyCar sebagai e-hailing rasmi Langkawi Great Sale, beliau berkata pengguna boleh menikmati kadar rata menerusi kod promosi khas.

-BERNAMA


Pengarang :