AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Tanggungjawab, cabaran Selangor lahirkan golongan menengah berdaya saing

SHAH ALAM, 7 SEPT: Kerajaan bertanggungjawab mengurangkan jurang antara kelompok kaya dan miskin bagi mewujudkan kumpulan menengah yang stabil serta berdaya saing.

Dato’ Menteri Besar berkata persoalan berkenaan menjadi cabaran Kerajaan Negeri kerana demografi Selangor masa kini berasaskan perbandaran.

“Faktanya 90 peratus lokaliti kita adalah bandar. Isu kita berkaitan bandar dan isu pentingnya adalah melibatkan satu keadaan yang ekstrim.

“Ekstrim kaya dan miskin serta bagaimana kita mewujudkan kelompok menengah berkualiti yang mampu mengimbangi kedudukan tersebut,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari ketika menyampaikan rumusan Dialog Belanjawan Selangor 2021 di Pusat Konvensyen Setia City di sini hari ini.

Beliau menjelaskan adaptasi digital ingin dikembangkan, kesihatan dan pertanian juga perlu diberikan perhatian kerana ia membabitkan kepadatan penduduk.

“Saya percaya konteks Covid-19 menyedarkan kita cabaran kini ialah bagaimana memulakan gerak tindak ekonomi berdaya saing dan dalam masa sama memastikan kehidupan kita berdaya huni,” katanya.


Pengarang :