Tukang jahit, Mahani Udit, 31, menyiapkan tempahan baju yang ditempah oleh orang ramai di kedainya Anggerik Rimba Alteration yang terletak di Kompleks Bukit Jambul. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Tukang jahit terima lebih 1,000 tempahan pakaian tema Jalur Gemilang

GEORGE TOWN, 13 SEPT: Setiap kali menjelang sambutan ulang tahun kemerdekaan, sudah semestinya banyak persiapan dilakukan bagi menyambut Bulan Kebangsaan dan tahun ini tidak ada perbezaan di sebalik ancaman pandemik Covid-19.

Seorang tukang jahit, Mahani Udit, 31, berkata Bulan Kebangsaan lazimnya bulan yang sibuk bagi beliau kerana menguruskan tempahan kostum berdasarkan corak Jalur Gemilang.

Beliau berkata pada mulanya tempahan yang diterima agak perlahan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun rezekinya bertambah murah menjelang sambutan Bulan Kemerdekaan dan Hari Malaysia.

“Saya mula menerima tempahan sejak awal bulan Ogos untuk sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia kira-kira 1,000 pasang kostum berasaskan Jalur Gemilang. Hingga kini saya masih menerima tempahan daripada pelanggan yang rata-ratanya pelanggan tetap,” katanya kepada Bernama.

Ibu tunggal kepada tiga anak itu berkata kebanyakan kostum adalah berbentuk baju tradisional masyarakat negara ini seperti baju kurung, ceongsam, sari, baju melayu dan tudung.

“Saya kenakan harga yang berpatutan disebabkan PKP iaitu antara RM40 dan RM200 sepasang bergantung pada rekaan dan corak, berbanding tahun-tahun sudah bermula dari RM70 hingga RM350,” katanya yang menerima sekitar 3,500 tempahan pada tahun lepas dengan kebanyakannya daripada badan bukan kerajaan dan sekolah.

Menurutnya, pada tahun ini kebanyakan tempahan datang daripada orang perseorangan melibatkan kanak-kanak selain 12 tempahan untuk bayi berusia enam bulan ke bawah.

Ini menunjukkan rakyat negara ini tetap bersemangat patriotik sekalipun berdepan pandemik Covid-19, kata Mahani, menambah beliau mampu menyiapkan hingga 30 pasang kostum sehari.

– BERNAMA


Pengarang :