Hee Loy Sian (dua, kanan) meninjau pam yang menyedut air dari Tasik Idaman, Sungai Buah ke Sungai Semenyih di Dengkil, Sepang pada 5 Oktober 2020. Foto REMY ARIFIN/ SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Air Tasik Idaman dipam ke Sungai Semenyih hilangkan bau bangkai

SEPANG, 5 OKT: Lembaga Urus Air Selangor bersama Jabatan Pengairan dan Saliran mengepam air dari Tasik Idaman, Sungai Buah ke Sungai Semenyih bagi meneutralkan pencemaran bau di situ.

EXCO alam sekitar berkata dua pam berkapasiti 27 juta liter sehari (JLH) diaktifkan di tasik berkenaan selain pam berkapitisi 300 JLH di empangan Semenyih bagi tujuan sama.

“Air dipam akan mengalir ke kawasan tercemar supaya pencemaran bau hilang. Sekarang kita lihat ada kadar penurunan (pencemaran),” kata Hee Loy Sian pada sidang media di Tasik Idaman dekat sini hari ini.

Sementara itu, beliau berkata cadangan mengepam air dari Putrajaya terpaksa ditangguh berikutan pembinaan sistem paip mengambil masa hingga setahun.

Semalam, Loji Rawatan Air Sungai Semenyih dan Bukit Tampoi dihenti tugas susulan pencemaran bau bangkai di Sungai Semenyih dan Sungai Langat.

Berikutan itu, sebanyak 274 kawasan membabitkan 309,687 akaun pengguna di wilayah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual.


Pengarang :