Semua 12 PBT menyediakan perkhidmatan melalui laman sesawang dan aplikasi digital sepanjang tempoh PKP mulai 1 Jun. Foto ARKIB SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Belajar dalam talian kaedah selamat elak jangkitan Covid-19

KUALA LUMPUR, 21 OKT: Sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) dalam talian adalah ‘jalan selamat’ bagi mahasiswa Institusi Pengajian Tinggi (IPT) pada masa ini, sekali gus mengekang penularan wabak Covid-19.

Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Prof Datuk Dr Mohammad Shatar Sabran berkata proses penurunan ilmu tetap berlaku dan pentaksiran tetap dapat dilaksanakan melalui pembelajaran dalam talian.

“Walaupun tidak sebaik pembelajaran bersemuka, ini sahaja jalan selamat yang kita ada untuk mengelakkan penularan.

“Ilmu tidak semestinya boleh diperoleh di lapangan sahaja kerana ilmu boleh diterjemahkan dalam komunikasi dua hala secara dalam talian sebagai perkongsian proaktif dan dalam masa sama keselamatan diri terpelihara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohammad Shatar, yang juga pengerusi Majlis Naib Canselor dan Rektor Universiti Awam Malaysia, berkata ia juga boleh dipakai dalam konteks penyelidikan kerana jadual dan kaedah penyelidikan akan menjadi lebih fleksibel.

Beliau berharap semua mahasiswa IPTA dapat bersabar mengharungi cabaran Covid-19 dan tenaga akademia (pensyarah) pula perlu bertolak-ansur serta memahami masalah capaian internet mahasiswa di luar kawasan bandar atau pedalaman.

-BERNAMA


Pengarang :