Logo pemenang pertama oleh Muhammad Ilmi Tajudin.
AGENDABERITA UTAMANASIONALPILIHAN MINGGUAN

Belanjawan Selangor 2021 utamakan pendigitalan

SHAH ALAM, 23 OKT: Pendigitalan dalam pelbagai bidang akan menjadi program utama Kerajaan Negeri yang akan dibentang dalam Belanjawan Selangor 2021 pada minggu depan.

Sesuai dengan hasrat mencapai dasar Negeri Pintar 2025, pendigitalan perkhidmatan sudah mula diperkenalkan melalui Dasar Smart Selangor sejak beberapa tahun lepas.

Belanjawan ini juga memberi penekanan untuk pemulihan ekonomi pascawabak Covid-19 yang menyaksikan kemerosotan besar, dijangka hingga 17 peratus, tahun ini.

Dalam usaha itu, belanjawan yang dibentang oleh Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari pada petang 30 Oktober ini akan membantu usahawan dan peniaga.

Dato’ Seri Amirudin Shari memberi rumusan Sindiket 1E: Industri Kreatif dan ucapan penutup ketika sesi Dialog Belanjawan Selangor 2021 di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam pada 7 September 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Ia mengembangkan lagi dasar keselamatan bekalan makanan dan pertanian seperti dinyatakan dalam pakej rangsangan ekonomi negeri bagi menangani kesan wabak tersebut.

Pembentangan Belanjawan Selangor 2021 dipancar secara langsung dari Dewan Negeri Selangor dan boleh diikuti melalui saluran TV Selangor, selangortv.my.

Siaran langsung itu juga boleh diikuti melalui Facebook Live Media Selangor.

Liputan berita majlis penting itu yang bermula jam 3 petang boleh dibaca melalui portal SelangorKini (selangorkini.my) dan tiga edisi lain, termasuk Mandarin dan Tamil.

Edisi Inggeris boleh dicapai melalui pautan selangorjournal.my, Mandarin (selangorkini.my/zh-hans) dan Tamil (selangorkini.my/ta).

Orang ramai juga boleh menyemak pembentangan ini, termasuk teks ucapan dan sorotan isi utama, di web rasmi Dato’ Menteri Besar www.amirudinshari.com.

Maklumat pantas dan infografik berhubung isi menarik dan program utama Kerajaan Negeri akan dimuatkan di media sosial Media Selangor pada petang Jumaat tersebut.

Liputan dan perbincangan di media sosial akan menggunakan tanda pagar #Selangor2021 bagi memudahkan rujukan dan carian orang ramai.


Pengarang :