Selangorkini
Ahli Dewan Negeri Subang Jaya, Michelle Ng Mei Sze. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
ADN BERITA UTAMA SELANGOR

Cadangan ADN Muda dinilai sebelum dibawa ke sidang DNS

SHAH ALAM, 3 OKT: Beberapa cadangan yang dikemukakan pembahas program Ahli Dewan Negeri (ADN) Muda Virtual akan dinilai sebelum dibawa ke persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS).

ADN Subang Jaya Michelle Ng Mei Sze berkata semua peserta mengemukakan pandangan yang baik malah ada beberapa perkara telah dilaksanakan Kerajaan Negeri.

“Kebanyakan cadangan yang dikemukakan sudah meliputi penyata yang kami bentangkan pada sesi DNS yang lepas menerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Sumber Air Selangor.

“Cadangan baharu kami akan teliti sebelum dicadangkan dalam sidang akan datang,” katanya ketika dihubungi selepas penggulungan program sesi pagi.

Antara cadangan yang dikemukakan adalah penggunaan teknologi GPS bagi mengesan paip rosak, pemasangan penggera pencemaran selain menggesa kadar denda kepada pesalah ditingkatkan.

Michelle menjelaskan beberapa cadangan lain pernah dikemukakan sebelum ini menerusi Pelan Bersepadu Menangani Pencemaran Sumber Air Negeri Selangor dengan penglibatan agensi berkaitan seperti Lembaga Urus Air Selangor (Luas), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Air Selangor dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Span).

Beliau turut memuji kesungguhan dan semangat ditunjukkan semua pembahas yang berperanan sebagai pembuat dasar supaya henti tugas loji rawatan air (LRA) dapat dielakkan pada masa depan.

Program itu disertai belia termuda berusia 15 tahun mewakili DUN Sentosa, Muhammad Mahdiyen Nafiz Mohd Azizi bersama 55 yang lain terdiri daripada 39 lelaki dan 17 perempuan.

Persidangan anjuran Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) Zon 16, Persatuan Pengundi Muda (Undi 18), Pejabat Dewan Negeri Selangor (DNS) dan Pejabat Speaker (DNS) dibahagikan kepada dua sesi iaitu usul Kluster Perkhidmatan Air dan Kluster Ekonomi.


Pengarang :