AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Empat LRA ditutup, lebih 1.1 juta akaun pengguna alami gangguan air

SHAH ALAM, 19 OKT: Lebih 1.1 juta akaun pengguna di tujuh wilayah mengalami gangguan bekalan air susulan penutupan empat Loji Rawatan Air (LRA) akibat pencemaran di Sungai Selangor.

Ketua komunikasi korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) berkata ia merangkumi 1,292 kawasan di Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

“LRA Sungai Selangor Fasa 1 (SSF1), Sungai Selangor 2 (SSF2), Sungai Selangor 3 (SSF3) dan Rantau Panjang dihenti tugas selepas pencemaran dikesan jam 2 pagi tadi.

“Setakat 6.30 pagi ini, pencemaran ditahap 1 TON (kadar pencemaran bau). Pemulihan pada tahap 80 peratus namun berikutan pencemaran bau melibatkan loji sama, ia tidak dapat dilaksanakan mengikut jadual,” kata Elina Baseri dalam kenyataan hari ini.

Tambahnya, Air Selangor melepaskan 285 juta liter air sehari (JLH) dari projek Hybrid Off River Augmentation Storage (HORAS) 600 serta 800 JLH dari empangan bagi mencairkan pencemaran berkenaan sementara Lembaga Urus Air Selangor (Luas) mengepam air mentah dari kolam KL Larut dengan kapasiti 336 JLH.

“Lori tangki digerakkan ke kawasan terjejas terutama premis kritikal seperti hospital serta pusat dialisis dan pengguna yang memerlukan bantuan air untuk kecemasan seperti kematian boleh menghubungi talian 15300.

Maklumat gangguan bekalan air akan dimaklumkan dari semasa ke semasa menerusi medium komunikasi agensi termasuk Twitter, Facebook, Instagram, aplikasi Air Selangor dan laman sesawang di www.airselangor.com.


Pengarang :