Selangorkini
Kerja sanitasi oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor di UTC Shah Alam pada 27 Oktober 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Kekangan bahasa sukarkan proses nyahkuman kediaman warga asing

SHAH ALAM, 27 OKT: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor berdepan kesukaran ketika melaksana operasi nyahkuman di penempatan warga asing.

Pengarahnya Norazam Khamis berkata kebanyakan golongan itu tidak fasih berbahasa Melayu sekali gus menyukarkan pihaknya memberi arahan.

“Bila kita datang untuk sanitasi, kita beri arahan sepatutnya dan terangkan SOP (tatacara operasi piawaian), namun tidak dihiraukan kerana mereka tidak faham.

“Jadi kita perlukan masa untuk terangkan kepada mereka,” katanya kepada pemberita selepas operasi sanitasi Pusat Transformasi Bandar (UTC) Anggerik Mall di sini hari ini.

Norazam berkata proses nyahkuman bagi mencegah penularan Covid-19 setakat ini berjalan lancar dan mendapat kerjasama baik masyarakat.

“Orang awam menyuarakan rasa selamat kerana tempat mereka disanitasi. Virus ini tidak nampak jadi langkah keselamatan perlu diambil,” katanya lagi.


Pengarang :