Selangorkini
Petugas kesihatan melakukan persiapan bagi proses saringan Covid-19 kepada orang ramai ketika tinjauan di Klinik Kesihatan Membedai Labuan pada 6 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Lapan kakitangan Hospital Melaka positif Covid-19

MELAKA, 21 OKT: Lapan anggota perubatan Hospital Melaka disahkan positif Covid-19, dan bukannya 11 sebagaimana yang tular di media sosial semalam.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Melaka Datuk Dr Ismail Ali dalam satu kenyataan hari ini menjelaskan lapan anggota perubatan itu kini menerima rawatan di hospital berkenaan, manakala kontak rapat mereka disaring dan kini menjalani kuarantin di rumah masing-masing, dan bukannya di hospital.

Katanya, perkhidmatan di Hospital Melaka tidak terjejas, sebaliknya diteruskan dengan pematuhan penuh kepada tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan, dan secara keseluruhannya 30 kes pesakit Covid-19 sedang dirawat di Hospital Melaka ketika ini.

Beliau berkata Hospital Melaka merupakan hospital rujukan bagi kes Covid-19 di Melaka, dan menurutnya urusan di semua unit di hospital berkenaan perlu melalui janji temu, dan orang ramai diingatkan agar sentiasa mematuhi SOP ketika berurusan di sana.

Mengulas lanjut, katanya tiada penutupan wad termasuk Wad 1-1 di Hospital Melaka sebaliknya pihak pengurusan hospital mengambil langkah mengawal pergerakan di semua wad yang ada bagi mengurangkan risiko kebolehjangkitan pandemik itu.

Ismail berkata orang ramai boleh menyalurkan sebarang pertanyaan berhubung situasi semasa Covid-19 di Melaka melalui Crisis Preparedness and Response Center Melaka dengan menelefon 06-2345999 atau dengan menghantar e-mel kealamat [email protected]

Semalam, tular di aplikasi WhatsApp mendakwa wujud kluster membabitkan 11 kakitangan, jururawat, doktor di hospital itu dan wad 1-1 ditutup untuk dijadikan wad kuarantin kakitangan yang positif Covid-19.

Turut tular dakwaan hampir 30 petugas Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Melaka dijangkiti wabak berkenaan.

-BERNAMA


Pengarang :