mata wang kripto boleh dianggap sebagai perkara baharu dalam kewangan Islam dan melihat potensinya dalam persekitaran normal baharu kerana peluang peluang tersedia dalam segmen itu.
AGENDA EKONOMI NASIONAL

Mata wang kripto semakin dapat sambutan dalam kewangan Islam

KUALA LUMPUR, 7 OKT: Potensi mata wang kripto dalam kewangan Islam kelihatan meningkat, didorong oleh peralihan kepada ekonomi digital seiring dengan kebiasaan baharu, menurut Datuk Dr Mohd Daud Bakar yang mempengerusikan Majlis Penasihat Shariah Bank Negara Malaysia.

Beliau berkata mata wang kripto boleh dianggap sebagai perkara baharu dalam kewangan Islam dan melihat potensinya dalam persekitaran normal baharu kerana peluang peluang tersedia dalam segmen tersebut.

“Kami tidak hanya menghadapi krisis tetapi juga kebiasaan yang baharu dan teknologi digital menjadi popular kepada orang ramai kerana sekatan perjalanan.

“Bagi saya, kripto bukanlah sesuatu yang susah atau persepsi. Ini hanya melibatkan kemampuan kita untuk memudahkan orang ramai untuk memahaminya kerana ketika ini, ia adalah perkara baharu dan orang ramai cenderung untuk menganggapnya sesuatu yang menyusahkan atau persepsi,” katanya pada Persidangan SCxSC Fintech 2020 di sini, semalam.

Mohd Daud yang juga mempengerusikan Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia adalah seorang penceramah dalam sesi panel bertajuk ‘Crypto Conundrum In Islamic Finance: Digital Assets and Shariah Compliance’.

Walaupun seluruh dunia, termasuk Malaysia, melakukan transformasi digital dalam menjalankan perniagaan kerana pandemik Covid-19, beliau berkata mata wang kekal menjadi antara perkara yang tidak disentuh.

“Mata wang bukan digital, ia masih memerlukan keseluruhan ekosistem untuk beralih daripada satu pihak ke pihak lain. Kadangkala ia mengambil masa yang lama.

“Ini menjadikan semuanya tidak cekap. Ekonomi digital telah berkembang dengan sangat baik dan menarik tetapi penghujahan mengenainya masih tidak wujud. Justeru, kita berjuang habis-habisan iaitu menjadikan semuanya lebih cekap menerusi penggunaan mata wang digital.

“Ini bukan soal mata wang baharu, mungkin kerajaan boleh menjadikan mata wang fiat kepada kripto and ini adalah asas kripto, token yang stabil disokong oleh kriptografi,” katanya.

-BERNAMA

 


Pengarang :