Virus Covid-19 dikesan kali pertama di Wuhan, China, dilihat dalam ilustrasi yang dikeluarkan oleh Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan di Atlanta, Georgia, Amerika Syarikat pada 29 Januari 2020. Foto REUTERS
AGENDA NASIONAL

Paradigm Mall, 1 Utama sahkan kakitangan positif Covid-19

SHAH ALAM, 5 OKT: Pengurusan Paradigm Mall di Petaling Jaya hari ini mengesahkan seorang kakitangan butik pakaian di situ dikesan positif Covid-19.

Kompleks beli-belah itu memaklumkan staf tersebut dijangkiti melalui rakan sebiliknya yang bukan kakitangan di situ, yang pulang dari Sabah serta positif Covid-19, lapor Free Malaysia Today.

Katanya, individu berkenaan hanya berkunjung ke pusat beli-belah itu pada 2 Oktober lalu dan tidak menunjukkan sebarang gejala.

“Dia memohon cuti keesokannya dan sejak itu dilaporkan tidak bekerja. Semua staf dan individu yang berhubung secara langsung dengan staf itu sedang dikesan serta dinasihatkan kuarantin diri serta mendapatkan bantuan perubatan segera jika mula mempunyai gejala,” katanya dalam kenyataan.

Susulan itu, pusat beli-belah berkenaan akan segera menjalankan pembersihan dengan mematuhi garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sementara itu, menurut laporan New Straits Times, 1 Utama turut mengesahkan seorang kakitangan dari salah sebuah premis di situ positif Covid-19.

Dalam kenyataannya, pihak pengurusan pusat beli-belah itu memaklumkan premis yang terletak di tingkat dua itu ditutup serta-merta untuk pembasmian kuman.

“Pesakit tidak masuk ke premis ini sejak habis waktu kerja pada 30 September dan bercuti keesokan harinya. Kami telah mengesan kemasukannya sebelum itu, termasuk tempat kerjanya dan mendapati suhu kakitangan itu bawah 37.5 darjah celsius,” kata pengurusan 1 Utama.


Pengarang :