Selangorkini
AGENDA EKONOMI NASIONAL

Pasaran perumahan merosot pada separuh pertama 2020 – BNM

KUALA LUMPUR, 14 OKT: Aktiviti pasaran perumahan merosot pada separuh pertama manakala hartanah bukan kediaman mengalami kadar kekosongan melebihi purata dan penurunan hasil sewa, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

BNM berkata harga rumah di segmen hartanah kediaman, seperti yang dinilai oleh Indeks Harga Rumah Malaysia (MHPI) terus positif walaupun pertumbuhan 1.1 peratus lebih perlahan pada separuh pertama 2020 berbanding 2.2 peratus pada tempoh yang sama tahun lepas,

“Kegiatan pasaran melemah dengan jumlah dan nilai urusniaga menurun dalam tempoh tersebut,” kata BNM dalam Tinjauan Kestabilan Kewangan – Separuh Pertama 2020 yang dikeluarkan, di sini, hari ini.

BNM berkata projek perumahan yang dilancarkan pada suku kedua adalah sedikit, ia akan terus menjejaskan aktiviti pasaran dengan jumlah unit baharu berjumlah hanya sekitar seperlima (3.911 unit) daripada purata suku tahunan pada tahun 2019.

Sementara itu, jumlah rumah yang belum terjual kekal meningkat hampir 170,000 unit, kebanyakannya masih dalam pembinaan (67 peratus unit yang tidak terjual) atau berharga melebihi RM300,000 (73 peratus).

“Pandemik ini dapat meningkatkan risiko penurunan harga rumah yang lebih banyak disebabkan oleh kemerosotan pendapatan dan keadaan permintaan yang lebih lemah, dan ia akan menambahkan risiko terhadap kestabilan kewangan,” katanya.

Justeru, ia berkata beberapa faktor dijangka dapat mengurangkan risiko ini, termasuk melanjutkan 80 peratus pinjaman untuk kediaman yang didiami oleh pemilik, ia dapat mengurangkan jumlah peminjam yang gagal untuk membayar pinjaman.

“Kedua, sebahagian besar (85 peratus) pinjaman untuk pembelian pelaburan dikaitkan dengan peminjam berpendapatan tinggi yang berpendapatan lebih daripada RM5,000 sebulan,” katanya.

Peminjam seperti itu lebih berdaya tahan terhadap kejutan pendapatan dan tidak akan mengalami kerugian apabila menjual hartanah sekiranya mereka dapat terus membayar hutang mereka

“Ketiga, kegiatan spekulatif di pasaran perumahan kekal lemah untuk beberapa tahun akan datang dengan harga di beberapa segmen telah mengalami penurunan yang signifikan daripada penilaian yang positif pada masa lepas,” katanya.

Selain itu, BNM berkata pengurangan kadar dasar semalaman (OPR) baru-baru ini dan pelancaran semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) mampu memberikan sokongan kepada permintaan perumahan terutama di pasaran utama seperti yang telah dibuktikan oleh pemulihan kukuh dalam pertumbuhan bagi permohonan pinjaman untuk pembelian hartanah kediaman pada bulan Jun kebanyakannya di segmen mampu milik.

“Moratorium pinjaman automatik dan bantuan pembayaran balik bersasar juga memberi kelegaan kepada peminjam yang terjejas dan akan mengehadkan penyitaan hartanah yang boleh memberi tekanan kepada harga rumah,” kata BNM.

Di segmen hartanah lain, BNM berkata pendedahan risiko terhadap bank kekal rendah dan terus mencatatkan prestasi yang baik.

Laporan ini memberikan penilaian Bank Negara Malaysia mengenai risiko semasa dan berpotensi terhadap kestabilan kewangan serta ketahanan sistem kewangan Malaysia untuk mengekalkan peranan pengantaraan kewangannya dalam ekonomi.

-BERNAMA


Pengarang :