AGENDA GLOBAL

PBB rancang sesi khas bincang Covid-19, adakan secepat mungkin

NEW YORK, 6 OKT: Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatau (PBB) pada Isnin berkata Perhimpunan Agung PBB (UNGA) “melangkah ke hadapan” dengan merancang untuk sesi khasnya mengenai Covid-19, lapor agensi berita Xinhua.

“Perhimpunan Agung bergerak maju dengan merancang satu sesi khas mengenai Covid-19. Ini merupakan kali pertama Majlis mengadakan sesi khas mengenai pandemik,” kata Brenden Varma, jurucakap presiden UNGA, dalam taklimat harian media.

“Hari ini, presiden mengirimkan surat kepada negara anggota dari pada fasilitator rundingan antara kerajaan mengenai sesi khas itu. Fasilitator bersama adalah wakil tetap Azerbaijan dan wakil tetap Kanada,” kata jurucakap itu.

“Surat itu berisi draf resolusi mengenai perkara ini. Rundingan mengenainya akan diadakan Rabu ini. Presiden akan menghadirinya,” kata Varma.

Mengenai tarikh mesyuarat, ia tidak akan ditetapkan sehingga resolusi itu diterima. Tetapi seperti yang dikatakan presiden pada sidang akhbarnya bulan lalu, beliau ingin melihat pertemuan itu berlaku sebelum akhir tahun ini, menurut Varma.

Ditanya mengapa begitu lama untuk UNGA mengadakan sesi khas mengenai Covid-19, jurucakap itu menyatakan presiden UNGA, dalam sidang medianya bulan lalu, menjelaskan bahawa pertemuan itu harus diadakan secepat mungkin. Sebenarnya, presiden UNGA menyatakan ia seharusnya diadakan kerana perbincangan mengenai isu ini sangat penting untuk kesihatan dunia.

Varma berkata negara-negara anggota kelihatan akan “bersatu” sekitar tarikh 3-4 Disember. Beliau menambah bahawa presiden juga bersedia untuk perkara tersebut.

-BERNAMA

 


Pengarang :