Pegawai Daerah Kuala Langat, Mohd Jusni Hashim pada sidang media menjelaskan situasi di Taman Langat Murni, Kuala Langat pada 7 Jun 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Penempatan haram di Kuala Langat perlu roboh sebelum akhir November

SHAH ALAM, 18 OKT: Syarikat yang membina penempatan haram pekerjanya di Kuala Langat perlu merobohkan struktur kawasan itu sebelum hujung November depan.

Pegawai daerah Kuala Langat berkata dalam tempoh sama kilang juga harus membersih dan memulihkan semula persekitaran tanah rizab Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang diceroboh.

“Pantauan pada Jumaat lalu mendapati notis pengosongan aktiviti perniagaan dikeluarkan 28 Ogos lalu dipatuhi.

“Sekiranya pengilang gagal membersihkan kawasan itu dalam tempoh 90 hari selepas notis, mereka boleh didenda RM500,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali,” kata Mohd Jusni Hashim menerusi kenyataan.

Beliau berkata Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) turut mengeluarkan kompaun RM22,500 kepada syarikat itu atas kesalahan membina bangunan dan kabin pekerja tanpa kelulusan.

“Kunci palang di pintu masuk kawasan sudah dipotong. Struktur untuk aktiviti perniagaan yang masih ada, dipasang pita sitaan dan akan dibersihkan dalam masa terdekat,” katanya.

Penempatan haram dipercayai didiami warga Bangladesh dan Indonesia itu sejak hujung tahun lalu mengundang keresahan penduduk setempat kerana menjadi punca pencemaran Sungai Langat.


Pengarang :