Kelihatan penduduk di sekitar Pekan Meru, Klang mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dengan memakai pelitup muka bagi mengelak penularan Covid-19 ketika tinjauan pada 8 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

PKPB di seluruh Selangor, KL dan Putrajaya mulai Rabu

SHAH ALAM, 12 OKT: Seluruh Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKPB) bermula jam 12.01 tengah malam, 14 Oktober.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media hari ini berkata arahan tersebut berkuat kuasa hingga 27 Oktober.

“Arahan dibuat selepas mendapat nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia dan mengambil kira peningkatan kes serta penularan di Klang, Petaling, Gombak, Hulu Langat juga daerah lain.

“Bagi menyekat penularan wabak ini, sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini bersetuju  melaksanakan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya berkuat kuasa jam 12.01 tengah malam, 14 hingga 27 Oktober,” katanya.

Beliau berkata semua kegiatan ekonomi, industri dan perkilangan juga dibenar beroperasi seperti biasa.

Ismail Sabri berkata tatacara operasi piawai (SOP) lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.


Pengarang :