(Gambar hiasan) Kerajaan Selangor menyediakan insentif bagi meringankan beban kewangan pesakit tibi. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

PKPB: Majikan diminta benarkan staf bekerja dari rumah

SHAH ALAM, 18 OKT: Majikan diminta supaya membenarkan kakitangan di Lembah Klang yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bekerja dari rumah.

Menteri kanan (keselamatan) berkata cadangan berkenaan bagi menjamin keselamatan pekerja dan mengelakkan virus merebak di pejabat jika kes Covid-19 terus meningkat.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kebenaran pergerakan pekerja perlu dinilai semula berikutan wujud tiga kluster baharu membabitkan jangkitan di tempat kerja.

“Oleh itu, saya akan bawa isu ini ke mesyuarat Majlis Keselamatan Negara yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi mencari tindakan yang bersesuaian,” katanya.

Beliau pada sidang media melalui siaran langsung Facebook hari ini menjawab soalan berkaitan kebimbangan orang ramai susulan ada majikan tidak membenarkan kakitangan bekerja dari rumah.

Tiga kluster itu antaranya kluster Menara dan kluster Utama.

Semalam Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan 869 kes baharu Covid-19, 20.3 peratus daripadanya di kawasan Lembah Klang.

Daripada jumlah keseluruhan kes, Selangor merekodkan 159 kes, Kuala Lumpur (15) dan Putrajaya (2).


Pengarang :