Tinjauan di sekitar ibu kota pada 9 Jun 2020 menunjukkan orang ramai mengenakan pelitup muka ketika negara berada pada fasa pemulihan akibat penularan Covid-19. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PM: Kerajaan tidak cadang laksana semula PKP

SHAH ALAM, 6 OKT: Kerajaan tidak berhasrat untuk melaksanakan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara seperti sebelum ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata langkah itu bagi mengelakkan keruntuhan sistem sosial dan ekonomi negara.

“Apa yang akan dilakukan oleh kerajaan ialah melaksanakan PKP Diperketatkan Secara Bersasar di kawasan-kawasan yang dikenal pasti mempunyai kes Covid-19 yang tinggi.

“Dengan ini, aktiviti ekonomi dan sosial di kawasan-kawasan lain yang tidak terjejas boleh diteruskan dengan amalan tatacara operasi piawai (SOP) ketat dan penguatkuasaan undang-undang yang tegas,” katanya dalam perutusan khas petang ini.

Muhyiddin berkata kesiapsiagaan sistem kesihatan negara membolehkan kerajaan menangani penularan Covid 19 tanpa perlu menutup sektor ekonomi seperti sebelum ini.

“Setakat ini, proses pemulihan ekonomi berjalan dengan lancar. Apa jua keputusan perlu mengambil kira kepentingan 15 juta rakyat yang keluar bekerja bagi menjamin kelangsungan hidup dan kestabilan ekonomi negara,” kata beliau lagi.

Kerajaan melaksanakan PKP secara berfasa mulai 18 Mac bagi membendung penularan Covid-19. Pada 4 Mei, PKP Bersyarat yang membenarkan sektor ekonomi kembali beroperasi dilaksanakan.

PKP Pemulihan pula dikuat kuasa mulai 10 Jun dan dilanjutkan sehingga 31 Disember.


Pengarang :